Is jouw kat bang
voor vuurwerk?

Hoe help jij je kat oudejaarsavond door?

Als je het mij vraagt, mag vuurwerk gewoon helemaal afgeschaft worden. Niet alleen omdat ik er zelf (knal)gek van word, maar ook omdat ik weet dat miljoenen katten (en andere huisdieren) hier heel erg angstig van worden.
 

Vaak wordt er al dagen van tevoren op straat geknald. Reden om in die tijd al aardig wat stress op te bouwen. Als om middernacht het vuurwerk losbarst, ervaren de dieren dit als een inferno van lichtflitsen en oorverdovend lawaai. Zij begrijpen niets van deze gebeurtenis en reageren vaak zeer angstig.

Wat kunnen we doen om onze kat zo min mogelijk stress en angst te laten ervaren?

Training

Met training wil je bereiken dat je kat minder angstig op vuurwerk reageert.
 
Je begint met trainen in de zomer, wanneer jouw hoofd helemaal niet naar vuurwerk en champagne staat. Dat klinkt raar, maar training kost tijd. Hoe vroeger je begint, hoe beter het werkt!
 • Speel thuis vuurwerkgeluiden af. Begin heel zacht. Als je ziet dat je kat niet angstig reageert, voer je het volume steeds een beetje op.
 • Je kunt je kat tijdens het afspelen kleine beloninkjes geven, bijvoorbeeld iets lekkers of een leuk spel.
 • Training heeft alleen zin in een ontspannen situatie.
 • Let op dat je nooit doorgaat tot je kat angst toont! Stop de sessie op het moment dat het goed gaat. Train in korte sessies en sluit positief af.

Oudejaarsavond

Dan breekt oudejaarsavond aan. Om je kat zo min mogelijk angst en stress te laten ervaren, kun je het volgende doen:
 • Het is goed om een paar weken tevoren al te beginnen met schuilplekken te maken. Je kat kent deze plekken dan al als het vuurwerk losbarst. Hij weet dan precies waar hij heen kan vluchten. Je kunt op een aantal plaatsen in huis kartonnen dozen neerzetten. Knip hier een poortje in, zodat je kat naar binnen kan glippen en daar kan schuilen. Eventueel kun je een kleed over de doos leggen, zodat het geluid gedempt wordt.
 • Zet op oudejaarsavond een paar kastjes open. Mogelijk vindt je kat het fijn om daar in te kunnen schuilen. Zorg ook dat er een ruimte vrij is onder een bed. Leg daar een dekentje neer dat van hem is. Zijn eigen geur geeft hem een veilig gevoel.
 • Houd je kat binnen! Het komt vaak voor dat katten die ten tijde van het vuurwerk buiten zijn, in angst wegrennen en de weg naar huis niet meer vinden. Dit geldt zeker voor katten die anders nooit buiten komen. Zij kennen de omgeving niet en vluchten in paniek weg. Zorg ook dat je kat gechipt is en dat de gegevens bij de databank kloppen. Mocht hij vermist raken en gevonden worden, dan kan de vinder jou in ieder geval bereiken.
 • Laat een radio of televisie aan. Dit kan de aandacht van je kat afleiden van het geknal.
 • Doe gordijnen dicht en lampen aan. Zo voorkom je dat je kat de lichtflitsen ziet.

Wel of geen aandacht geven?

Probeer zelf rustig te zijn. Jouw gedrag is van invloed op hoe jouw kat zich voelt.
Laat je kat ook vooral zijn eigen weg zoeken. Vlucht hij en wil hij in zijn eentje schuilen onder het bed? Laat hem daar dan met rust.
 
Wanneer je kat erg angstig is en hij aangeeft geen contact met je te willen, haal hem dan niet aan en til hem niet op! Hij kan zich hierdoor nog angstiger voelen en naar je uithalen!
 
Zoekt hij contact met je en vraagt hij om steun? Geef hem die dan! Mijn kat Tippi wilde altijd in mijn vest zitten. Dan gingen we samen op de overloop zitten, tot de knallen voorbij waren. Mijn huidige katten Nino en Kasper gaan onder het bed zitten. Ik laat ze. En ik ga ook niet steeds kijken of het wel goed met ze gaat, want daar worden ze ook gestresst van.
 
De opvatting dat je je kat “beloont” als hij angstig is, is achterhaald. Je kunt een emotie niet belonen: die is er al.  Wat doe jij als je kind bang is? Dan mag hij toch ook bij je kruipen?
Kijk wat je kat nodig heeft.
 

Feromonenverdamper, voedingssupplementen en dieet

Om de angst voor vuurwerk hanteerbaar te maken, kunt je verschillende middelen inzetten.

 • Feromonenverdamper:
  Om je kat en veiliger gevoel te geven, kun je een feromonenverdamper gebruiken. De feromonenverdamper wordt in het stopcontact gestoken en verspreid de feromonen door de ruimte. Het is raadzaam hier circa een maand van tevoren mee te beginnen.
  Let ook goed op het gedrag van je kat: niet elke kat reageert ontspannen op feromonenverdampers. Als je het idee hebt dat hij er juist geïrriteerd of onrustig van wordt, haal de verdamper dan weg.
 • Voedingssupplementen:
  Om een goed resultaat van een voedingssupplement te krijgen, moet hiermee 2-4 weken van te voren worden gestart.
  Producten met het casozepine-eiwit in de vorm van capsule (die je open maakt en over het voer kunt doen) of dieetbrokjes. Dit eiwit heeft rustgevende eigenschappen, zonder bijwerkingen.
  Producten met werkzame stof L-theanine. Deze stof helpt je kat beter de ontspannen en vermindert gedrag dat geassocieerd wordt met angst. Het heeft geen vervelende bijwerkingen zoals slaperigheid of sloomheid.

Uit logeren op een rustige plek: naar het kattenpension

Als de maatregelen niet werken of niet uit te voeren zijn, dan kun je er over denken je kat te laten logeren op een plek waar geen vuurwerk wordt afgestoken. Bijvoorbeeld in een goed kattenpension: het is raadzaam op tijd een plek te reserveren.

Mijn werkgebied ligt vooral in (de kop van) Noord-Holland. Ik heb goede ervaringen met Kattenpension Silvestris in Middenmeer. Neem gerust eens contact op en vraag naar de mogelijkheden.

Leefomgeving

Hoe kunnen we onze kattenkameraden bieden wat zij nodig hebben?

Contact met een kat

Hoe kunnen we een kat met respect tegemoet treden?

Onzindelijkheid

Waarom doet een kat zijn behoefte in huis?

De voerpuzzel

Hiermee bootsen we in feite een deel van het jachtgedrag na. 

Straf & beloning

Wat doet straf
eigenlijk met een kat?

Nekvel pakken

Mag je een kat nu wel of niet bij het nekvel pakken?

Agressie

Wanneer ontstaat agressie en hoe kunt u het voorkomen.

Castratie

Wat houdt castratie in en wat is het verschil met sterilisatie?

Naar buiten

Uw kat voor het eerst naar buiten. Wanneer is het goede moment?

Vuurwerk

Hoe helpt u uw kat
oudejaarsavond door?

Warm weer

Waar u op kunt letten
als het heet weer is.

Onderzoek doofheid

Dit onderzoek beperkt zich tot katten
die doof geboren zijn.

Scroll naar boven