Vuurwerkangst

Hoe helpt u uw kat oudejaarsavond door?

Voor veel mensen is oudejaarsavond een feest. Maar voor de meeste huisdieren is vuurwerk een ware hel. Katten zijn daarop geen uitzondering.

Vaak wordt er al dagen van tevoren op straat geknald. Reden om in die tijd al aardig wat stress op te bouwen. Als om middernacht het vuurwerk losbarst, ervaren de dieren dit als een inferno van lichtflitsen en oorverdovend lawaai. Zij begrijpen niets van deze gebeurtenis en reageren vaak zeer angstig.

Wat kunnen we doen om onze kat zo min mogelijk stress en angst te laten ervaren?

Training

Met training wil je bereiken dat de kat minder angstig op vuurwerk reageert. Training kost echter wel tijd. Het is goed om hier een aantal maanden van tevoren mee te beginnen.

 • Er zijn CD’s met vuurwerkgeluiden verkrijgbaar. U zet de CD thuis op. Eerst heel zacht. Als u ziet dat uw kat niet angstig op dit geluid reageert, zet u de CD ietsje harder. Zo voert u de intensiteit van de geluiden steeds een beetje op.
 • U kunt de kat tijdens het afspelen kleine beloninkjes geven, bijvoorbeeld iets lekkers of een leuk spel.
 • Training heeft alleen zin in een ontspannen situatie.
 • Let op dat u nooit doorgaat tot de kat angst toont! Stop de sessie op het moment dat het goed gaat. Train in korte sessies en sluit positief af.

Oudejaarsavond

Dan breekt oudejaarsavond aan. Om uw kat zo min mogelijk angst en stress te laten ervaren, kunt u het volgende doen:

 • Het is goed om een paar weken tevoren al te beginnen met schuilplekken te maken. De kat kent deze plekken dan al als het vuurwerk losbarst. Hij weet dan precies waar hij heen kan vluchten. U kunt op een aantal plaatsen in huis kartonnen dozen neerzetten. Knip hier een poortje in, zodat de kat naar binnen kan glippen. Eventueel kunt u een kleed over de doos leggen, zodat het geluid gedempt wordt.
 • Zet op oudejaarsavond een paar kastjes open. Mogelijk vindt uw kat het fijn om daar in te kunnen schuilen. Zorg ook dat er een ruimte vrij is onder een bed. Leg daar een dekentje neer dat van hem is. Zijn eigen geur geeft hem een veilig gevoel.
 • Houd uw kat binnen! Het komt vaak voor dat katten die ten tijde van het vuurwerk buiten zijn, in angst wegrennen en de weg naar huis niet meer vinden. Dit geldt zeker voor katten die anders nooit buiten komen. Zij kennen de omgeving niet en vluchten in paniek weg. Zorg ook dat uw kat gechipt is en dat de gegevens bij de databank kloppen. Mocht hij vermist raken en gevonden worden, dan kan de vinder u in ieder geval bereiken.
 • Laat een radio of televisie aan. Dit kan de aandacht van de kat afleiden van het geknal.
 • Doe gordijnen dicht en lampen aan. Zo voorkomt u dat de kat de lichtflitsen ziet.

Probeer zelf rustig te zijn. Uw gedrag is van invloed op hoe uw kat zich voelt.

Laat uw kat ook vooral zijn eigen weg zoeken. Vlucht hij en wil hij in zijn eentje schuilen onder het bed? Laat hem daar dan met rust. Zoekt hij contact met u en vraagt hij om steun? Geef hem dit dan.

Wanneer uw kat erg angstig is en hij aangeeft geen contact met u te willen, haal hem dan niet aan en til hem niet op! Dit kan agressie uitlokken!

Feromonenverdamper, voedingssupplementen en dieet

Om de angst voor vuurwerk hanteerbaar te maken, kunt u verschillende middelen inzetten.

 • Feromonenverdamper: om uw kat en veiliger gevoel te geven, kunt u een feromonenverdamper gebruiken. Deze bevat gesynthetiseerde gezichtsferomonen. De kat scheidt zelf ook gezichtsferomonen af. Hij markeert daarmee bijvoorbeeld objecten in zijn leefomgeving. De feromonenverdamper wordt in het stopcontact gestoken en verspreid de feromonen door de ruimte. Het is raadzaam hier circa een maand van tevoren mee te beginnen. Let ook goed op het gedrag van uw kat: niet elke kat reageert ontspannen op feromonenverdampers. Als u het idee heeft dat hij er juist geïrriteerd of onrustig van wordt, haal de verdamper dan weg.
 • Voedingssupplementen: om een goed resultaat van een voedingssupplement te krijgen, moet hiermee 2-4 weken van te voren worden gestart.
  • Zylkène® wordt ingezet bij kortdurende stressvolle situaties zoals verhuizing, verbouwing of vuurwerkangst. De werkzame stof in Zylkène® is het alfa-casozepine-eiwit, dat gewonnen wordt uit melkeiwit. Dit eiwit heeft rustgevende eigenschappen, zonder bijwerkingen. Het middel bestaat uit een capsule met poeder. De capsule moet worden geopend en het poeder kan met wat natvoer worden gemengd.
  • Telizen® bestaat uit tabletjes met als werkzame stof L-theanine. Deze stof helpt de kat beter de ontspannen en vermindert gedrag dat geassocieerd wordt met angst. Het heeft geen vervelende bijwerkingen zoals slaperigheid of sloomheid. De tabletjes zijn zeer smakelijk gemaakt.
 • Dieet: wanneer uw kat moeite heeft met het eten van bovengenoemde voedingssupplementen, kunt gebruik maken van het Royal Canin Calm Diet. Dit product bestaat uit een hoogwaardige, volledige voeding in de vorm van smakelijke brokjes. Calm Diet van Royal Canin® wordt ingezet bij verwachte stressvolle situaties of bij langdurige stress en angst. De werkzame stof in Calm Diet van Royal Canin® is eveneens het alfa-casozepine-eiwit. Ook is er de stof L-tryptofaam in verwerkt, dat een positief effect heeft op bepaalde gemoedstoestanden zoals onrust, angst en slaapstoornissen. Wanneer uw kat een ander soort dieetvoer gebruikt, is het goed om eerst met uw dierenarts te overleggen of het Calm Diet mag worden ingezet.

Medicatie: wat wel

In overleg met uw dierenarts kan gedragsmedicatie in de vorm van een angstremmer worden ingezet.

Gedragsmedicatie moet altijd door uw dierenarts worden voorgeschreven.

Medicatie: wat NIET

Vroeger werd gebruik gemaakt van middelen met de werkzame stof acepromazine (Vetranquil®). Hiervan is inmiddels bekend dat het geluid en andere angstwekkende prikkels juist versterkt. Het dier wordt slap door de werking van het middel, maar de angst wordt niet behandeld. Zo kan een dier niet reageren. Dit maakt de angstwekkende ervaring nog erger en dat is natuurlijk heel erg zielig.

Uit logeren op een rustige plek: naar het kattenpension

Als de maatregelen uit dit artikel niet werken of niet uit te voeren zijn, dan kunt u er over denken uw kat te laten logeren op een plek waar geen vuurwerk wordt afgestoken.

Een mogelijkheid is bijvoorbeeld een kattenpension. Het is raadzaam op tijd een plek te reserveren.

Mijn werkgebied ligt vooral in (de kop van) Noord-Holland. Ik heb goede ervaringen met Kattenpension Silvestris in Middenmeer. Neem gerust eens contact op en vraag naar de mogelijkheden.

Bronnen:

 • Katten Kenniscentrum Nederland: “Behandeling van vuurwerkangst”
 • Telizen® bijsluiter
 • Zylkène® bijsluiter
 • EMRA-ESTA Kattengedragsdagen 2017

Leefomgeving

Hoe kunnen we onze kattenkameraden bieden wat zij nodig hebben?

Contact met een kat

Hoe kunnen we een kat met respect tegemoet treden?

Onzindelijkheid

Waarom doet een kat zijn behoefte in huis?

De voerpuzzel

Hiermee bootsen we in feite een deel van het jachtgedrag na. 

Straf & beloning

Wat doet straf
eigenlijk met een kat?

Nekvel pakken

Mag je een kat nu wel of niet bij het nekvel pakken?

Agressie

Wanneer ontstaat agressie en hoe kunt u het voorkomen.

Castratie

Wat houdt castratie in en wat is het verschil met sterilisatie?

Naar buiten

Uw kat voor het eerst naar buiten. Wanneer is het goede moment?

Vuurwerk

Hoe helpt u uw kat
oudejaarsavond door?

Warm weer

Waar u op kunt letten
als het heet weer is.

Onderzoek doofheid

Dit onderzoek beperkt zich tot katten
die doof geboren zijn.

Scroll naar top