Naar buiten

De eerste keer

Een spannend moment: je kat voor het eerst naar buiten laten op een (nieuw) stuk territorium. Wanneer is het goede moment? En hoe kun je zorgen dat je kat zijn huis weer terug weet te vinden?

Vaccineren, chippen en castreren

Laat je kat pas naar buiten als hij volledig gevaccineerd is tegen ziekten.

Om te voorkomen dat een poes vroegtijdig of ongewenst gedekt wordt, is het noodzakelijk haar eerst te laten castreren. Katers die ongecastreerd naar buiten gaan en bij wie de geslachtshormonen hun werk gaan doen, zullen zwerfgedrag gaan tonen. Ze kunnen soms dagen van huis zijn. Ook raken zij vaak betrokken bij gevechten met soortgenoten, waardoor zij serieus gewond kunnen raken. Verkeer negerend kunnen zij zomaar de weg oversteken om achter een leuke poezenvrouw aan te gaan. Met alle ellende van dien… Dit kun je voor een heel groot deel voorkomen door je kater te laten castreren en dan pas aan buiten te laten wennen.

Zorg ook dat je kat gechipt is, zodat hij geïdentificeerd kan worden wanneer hij zoek raakt.

Het juiste moment

Jouw kat hecht zich vooral aan een bepaald stuk territorium. Jouw huis hoort daar ook bij (en jij als zijn verzorger ook!). Het is de veilige plek waar hij te eten krijgt, waar hij slaapt, contact met jou heeft en waar mogelijk ook de jongen worden geboren.

Er is geen vaste periode dat je je kat binnen zou moeten houden. Vaak wordt een periode van circa 6 weken genoemd, maar er bestaat hiervoor geen wetenschappelijke basis.

Laat de kat niet eerder naar buiten, voor hij goed aan het huis gehecht is. Voor een zelfverzekerde kat geldt misschien dat hij snel aan het huis gewend is en het na een korte periode wel tijd vindt om zijn territorium eens uit te breiden. Voor een kat met een onzeker karakter kan dat veel langer duren. Kijk dus goed naar jouw kat: wat is zijn behoefte daarin?

Geleidelijk wennen: een tuigje?

Mogelijk is je kat gewend om een tuigje om te hebben en aan een lijntje te lopen. Dit kun je gebruiken om hem geleidelijk het gebied te laten verkennen, zonder dat hij meteen de benen neemt en jij het zicht op hem kwijt raakt. Jouw kat kan stukje voor stukje onderzoeken, steeds een beetje verder.

Echter niet elke kat wil een tuigje om hebben. Zorg dus dat je kat hier eerst goed aan gewend is. Laat je kat nooit onbeheerd aan een tuigje! Hij kan verstrikt raken en zichzelf verwonden!

Honger

Een goed moment om je kat voor het eerst zijn buitenterritorium te laten verkennen is als hij hongerig is. Want als hij net zijn buikje rond gegeten heeft en dan naar buiten gaat, heeft hij in eerste instantie niet zoveel reden om thuis te komen.

Zorg er in de voorafgaande periode voor dat jouw kat naar je toekomt als je hem roept. Beloon hem dan met wat lekkers of een gezellige knuffelpartij.

Haal een aantal uren voor je hem naar buiten laat het eten weg. Hij zal kort zijn nieuwe terrein gaan onderzoeken, maar wanneerjij hem roept voor het eten, zal hij snel thuis komen. Zo weet hij ook dat als hij “netjes” thuis komt, hij daarvoor beloond wordt. Thuiskomen moet altijd leuk zijn!

Loop je even mee?

Jouw kat zal het misschien niet zo duidelijk laten zien, maar hij kan veel steun aan jou hebben als hij voor het eerst de straat op gaat. Loop dus gerust met hem mee. Te midden van al die nieuwe indrukken, ben jij een bekende persoon en dit geeft de kat mogelijk (zelf)vertrouwen en een veilig gevoel.

Een goed tijdstip op de dag

Het is af te raden om jouw kat de eerste keren in de avond naar buiten te laten. De kat jaagt in de schemering. Als hij op dat tijdstip naar buiten gaat, bestaat de kans dat hij zo in beslag wordt genomen door de jacht, dat hij mogelijk niet goed in de gaten heeft welke weg hij heeft afgelegd. Hij kan verdwaald raken.

Kies een rustig moment van de dag. Zorg bijvoorbeeld dat je kat niet kan schrikken en dat hij niet gestrest is omdat jij net het huis heeft gestofzuigd. Schrik en angst kunnen er voor zorgen dat hij de straat op vliegt en gaat rennen. Ook dan kan hij de weg kwijt raken.

Ben jij bang dat je kat er direct vandoor gaat omdat het zo’n ondernemend type is? Dan kun je eerst een spel met hem doen en hem moe maken.

Veiligheid voor alles

Wanneer jij besluit om je kat het plezier van het buitenleven te gunnen, ga dan vooral na of het territorium waarin hij zich begeeft veilig genoeg is.

Woont jij bijvoorbeeld langs een heel drukke verkeersweg, dan kan het veel risico met zich meebrengen om jouw kat naar buiten te laten. Je kunt er dan mogelijk voor kiezen zijn ruimte te beperken en de tuin af te zetten.

Zo loopt hij niet het risico aangereden te worden, maar kan hij toch genieten van wat er buiten te beleven is.

Staan hier geen adviezen tussen waar jij iets mee kunt? Maak dan gerust een afspraak voor persoonlijk telefonisch advies!

 

Heeft dit blog je geholpen?

Vergeet niet om je onder aan deze pagina in te schrijven voor de Kat&Mens Kattenmail Dan krijg jij gratis waardevolle tips en adviezen in je mailbox!

Leefomgeving

Hoe kunnen we onze kattenkameraden bieden wat zij nodig hebben?

Contact met een kat

Hoe kunnen we een kat met respect tegemoet treden?

Onzindelijkheid

Waarom doet een kat zijn behoefte in huis?

De voerpuzzel

Hiermee bootsen we in feite een deel van het jachtgedrag na. 

Straf & beloning

Wat doet straf
eigenlijk met een kat?

Nekvel pakken

Mag je een kat nu wel of niet bij het nekvel pakken?

Agressie

Wanneer ontstaat agressie en hoe kunt u het voorkomen.

Castratie

Wat houdt castratie in en wat is het verschil met sterilisatie?

Naar buiten

Uw kat voor het eerst naar buiten. Wanneer is het goede moment?

Vuurwerk

Hoe helpt u uw kat
oudejaarsavond door?

Warm weer

Waar u op kunt letten
als het heet weer is.

Onderzoek doofheid

Dit onderzoek beperkt zich tot katten
die doof geboren zijn.

Scroll naar boven