Het nut van
castratie

Castratie bij katten

Er zijn verschillende redenen waarom eigenaren hun katten wel of niet laten castreren. Maar wat betekent het voor een kat om ongecastreerd door het leven te gaan?

Wat houdt castratie in en wat is het verschil met sterilisatie? En waarom is het zo belangrijk dat we onze katten laten “helpen”?

Het verschil tussen castratie en sterilisatie

Katers worden gecastreerd: dit betekent dat de testikels door een klein sneetje in het scrotum worden verwijderd.

In tegenstelling tot wat er in de volksmond wordt gezegd worden poezen ook gecastreerd en niet gesteriliseerd.

Castratie is het wegnemen van de organen die de geslachtscellen vormen. Bij katers zijn dat de testikels, bij poezen de eierstokken. De veel gebruikte term “sterilisatie” bij de poes is niet juist. Sterilisatie wil zeggen: het onderbreken van de eileider of zaadleider. Dit betekent alleen dat de zaadcel en de eicel niet meer bij elkaar kunnen komen en er geen bevruchting plaats kan vinden. Er worden dus geen geslachtscelvormende organen (gonaden) weggenomen. Dus bij sterilisatie kunnen hormonen nog steeds hun werk doen.

Gedrag

Poezen die niet gecastreerd zijn, laten vaak duidelijk zien wanneer zijn krols zijn (alhoewel sommige poezen “stiekem” krols zijn!). De poes gaat dwingend miauwen, over de grond rollen, wil heel graag het huis uit op zoek naar knappe katers en kan ook in huis gaan plassen.

Al deze gedragingen hebben één doel: ze wil laten weten dat ze vruchtbaar is en bereid tot paren. In feite roept ze de katers in de buurt. Het is communicatie op afstand.

Een poes kan al vanaf een leeftijd van 5-6 maanden de eerste keer vruchtbaar zijn.

Wanneer bij een ongecastreerde kater de testosteron zijn werk gaat doen, zal hij een sterke drang krijgen tot zwerven, vechten (zijn territorium verdedigen) en mogelijk ook sproeien (geur afzetten). Testosteron zorgt er onder andere voor dat de kater het lef heeft om met een andere kat een confrontatie aan te gaan.

“Natuurlijk” of niet?

Een overweging om een poes niet te laten castreren is om de poes een nestje te laten krijgen. Buiten dat het eigenaren heel erg leuk lijkt om de poes kittens te laten krijgen, bestaat bij sommige mensen ook de opvatting dat de poes dit “een keer meegemaakt moet hebben”.

Het idee dat poezen een nestje moeten krijgen, is echter zuiver door mensen ingegeven. Zij zal er niet ongelukkig van worden als zij nooit kittens heeft gekregen.

Een andere overtuiging wat betreft katers kan zijn dat een eigenaar het onnatuurlijk vindt om zijn dier te laten castreren. Wanneer een kater geen thuis heeft en in zijn eigen levensbehoeften moet voorzien, kan testosteron hem helpen zich beter te verdedigen. In deze situatie kan het dus nuttig zijn. Een kater die in gedomesticeerde situatie wordt gehouden, vaak met meerdere soortgenoten, heeft er echter alleen maar last van als hij niet gecastreerd is. Zeker wanneer de bezettingsdruk hoog is, zullen deze dieren de behoefte voelen hun plek in het territorium op te eisen en zal vrijwel zeker in huis sproeigedrag ontstaan.

Wat voor een zelfvoorzienend dier natuurlijk gedrag is, wordt in gedomesticeerde situatie een kwelling voor alle partijen: sproeien wordt onzindelijkheid en verdedigen wordt agressie. Om over de hoge stress en angst tussen de dieren nog maar niet te spreken…

Medische problemen

Naast de gedragsmatige problemen, zijn er ook medische redenen om poezen en katers te laten castreren.

Ongecastreerde poezen hebben op latere leeftijd een veel hogere kans op suikerziekte en tumoren. Katers die niet gecastreerd zijn raken vaak serieus gewond en er kunnen abcessen ontstaan. Een intacte kater zal gaan zwerven op zoek naar dames en zonder op of om kijken gevaarlijke wegen oversteken. Dit brengt een groot risico op aanrijding en andere ongelukken met zich mee.

Tot slot is er natuurlijk nog het probleem van overlast en overbevolking. Het nachtelijke geroep van een kater die midden in een woonwijk op zoek is naar een partner, wordt zelden op prijs gesteld. Gesproeide urine kan voor stankoverlast zorgen.

In Nederland zitten de dierenasielen overvol met katten. In de zomer is hiervan een groot deel (zwerf)kitten: in het voorjaar worden er heel veel (ongewenste) kittens geboren die moeilijk aan een huisje kunnen komen. Het probleem met zwerfkatten is in ons land ook nog steeds heel groot.

Redenen genoeg om jouw kater of poes tijdig te laten castreren.

Heb je iets aan dit blog gehad?

Vergeet niet om je onder aan deze pagina even in te schrijven voor de Kat&Mens Kattenmail. Dan krijg jij de beste adviezen en waardevolle tips in je mailbox!

Leefomgeving

Hoe kunnen we onze kattenkameraden bieden wat zij nodig hebben?

Contact met een kat

Hoe kunnen we een kat met respect tegemoet treden?

Onzindelijkheid

Waarom doet een kat zijn behoefte in huis?

De voerpuzzel

Hiermee bootsen we in feite een deel van het jachtgedrag na. 

Straf & beloning

Wat doet straf
eigenlijk met een kat?

Nekvel pakken

Mag je een kat nu wel of niet bij het nekvel pakken?

Agressie

Wanneer ontstaat agressie en hoe kunt u het voorkomen.

Castratie

Wat houdt castratie in en wat is het verschil met sterilisatie?

Naar buiten

Uw kat voor het eerst naar buiten. Wanneer is het goede moment?

Vuurwerk

Hoe helpt u uw kat
oudejaarsavond door?

Warm weer

Waar u op kunt letten
als het heet weer is.

Onderzoek doofheid

Dit onderzoek beperkt zich tot katten
die doof geboren zijn.

Scroll naar boven