Waarom
een voerpuzzel

De voer puzzel

Katten zijn prachtig gebouwde, atletische jagers. Ze hebben uitmuntende zintuigen om hun prooi op te sporen. Een kat die in zijn eigen voerbehoefte moet voorzien, doet ongeveer dertig keer per dat een jachtpoging: hier een muis, daar een kever, dan weer een sappige vlinder. Van deze jachtpogingen slaagt ongeveer één derde. Er wordt dus veel tijd aan jagen besteed. 

Onze huiskat echter krijgt zijn bakje voer voorgezet, eet het in een paar minuten op… en klaar. Hij hoeft geen prooi te zoeken, lokaliseren, besluipen en te vangen. Maar dat een huiskat niet meer hoeft te jagen voor zijn eten, wil niet zeggen dat hij daar geen behoefte aan heeft. Een kat die wel wil jagen maar het niet kan, kan gefrustreerd en verveeld raken. Op die manier kunnen er gedragsproblemen ontstaan.  

Het principe van de voerpuzzel

De voerpuzzel wordt ook wel denkspeelgoed of voedselverrijking genoemd. Het is erop gericht de kat te laten werken voor zijn eten. In feite bootsen we een deel van het jachtgedrag na. 

Wanneer een kat alleen maar zijn voer voorgezet krijgt, ontnemen we hem een stuk controle. Door hem uit te dagen bepaalde tactieken te gebruiken om hapjes te verzamelen, krijgt de kat het gevoel dat hij zijn eigen eten bij elkaar heeft vergaard. We geven hem het idee controle over de situatie te hebben. Dit geeft hem meer zelfverzekerdheid. Ook is hij langere tijd bezig met zijn eten en dit voorkomt dat hij snel verveeld raakt. 

Ondersteuning bij overgewicht
en maag-darmproblemen

De voerpuzzel kan niet alleen worden ingezet bij gedragsproblemen, maar het helpt ook bij lichamelijke klachten zoals overgewicht of maag-darmproblemen door schrokken.   

Wanneer een kat eet en de maag vol raakt, stuurt de deze een signaal naar de hersenen: “Stop maar met eten! We zijn vol!”. Dit signaal doet er echter een tijdje over om de hersenen te bereiken. De kat die zijn eten uit een voerpuzzel of denkspel moet zien te krijgen, is langer bezig met een bepaalde hoeveelheid voer in te nemen. Er wordt dus minder voer gegeten in de tijd dat het “vol”-signaal nodig heeft om de hersenen te bereiken. Een voerpuzzel is dus een goede ondersteuning voor katten met overgewicht.  

Ook katten die onverteerd voer direct weer uitbraken omdat zij te snel eten, hebben baat bij de voerpuzzel. De slokdarm en de maag krijgen rustiger de tijd om het eten te verwerken, in plaats van dat het in korte tijd “gestort” wordt. 

Niveaus in voerpuzzels

Er zijn een vele soorten denkspeelgoed/voerpuzzels ontwikkeld. De voerpuzzels zijn er in allerlei niveaus: van onervaren beginner tot zeer bedreven toppuzzelaar. 

Het is belangrijk uit te maken waar uw kat staat. Wordt hem meteen een heel moeilijk vraagstuk voorgezet, dan zal hij geen idee hebben wat er van hem verwacht wordt Hij zal snel zijn aandacht verliezen en gedemotiveerd raken. Is uw kat een slimmerik en is de puzzel te makkelijk voor hem? Dan zal uw kat snel uitgekeken zijn op zijn denkspel. 

Kijk ook goed wat uw kat aankan: ziet u stress of stopt uw kat met eten? Ga dan niet door met voeren uit de betreffende voerpuzzel. De kat moet er plezier in hebben! 

Het puzzelniveau bepalen

Eén keer het puzzelniveau van uw kat bepalen is niet voldoende. Een kat leert snel en zal in het eerst misschien “beginner” scoren, maar na een aantal maanden opgeklommen zijn naar “zeer ervaren puzzelaar”. 

Probeer daarom meerdere keren het niveau van uw kat te bepalen, tot het niet meer stijgt. Het is niet erg als uw kat niet verder gaat dan niveau 2 of 3, zolang hij er maar plezier in heeft! 

Leefomgeving

Hoe kunnen we onze kattenkameraden bieden wat zij nodig hebben?

Contact met een kat

Hoe kunnen we een kat met respect tegemoet treden?

Onzindelijkheid

Waarom doet een kat zijn behoefte in huis?

De voerpuzzel

Hiermee bootsen we in feite een deel van het jachtgedrag na. 

Straf & beloning

Wat doet straf
eigenlijk met een kat?

Nekvel pakken

Mag je een kat nu wel of niet bij het nekvel pakken?

Agressie

Wanneer ontstaat agressie en hoe kunt u het voorkomen.

Castratie

Wat houdt castratie in en wat is het verschil met sterilisatie?

Naar buiten

Uw kat voor het eerst naar buiten. Wanneer is het goede moment?

Vuurwerk

Hoe helpt u uw kat
oudejaarsavond door?

Warm weer

Waar u op kunt letten
als het heet weer is.

Onderzoek doofheid

Dit onderzoek beperkt zich tot katten
die doof geboren zijn.

Scroll naar top