Zet je kat aan het werk
met een voerpuzzel
De voerpuzzel
Katten zien er mooi en knuffelbaar uit. Maar het zijn ook jagers: ze zijn prachtig atletisch gebouwd. Ze hebben zeer scherpe zintuigen, waarme ze hun prooi opsporen.
Een kat die in zijn eigen voerbehoefte moet voorzien, doet ongeveer dertig keer per dag een jachtpoging: hier een muis, daar een kever, dan weer een sappige vlinder. Van deze jachtpogingen slaagt ongeveer één derde. Er wordt dus veel tijd aan jagen besteed.
Veel katten krijgen hun voerbakje voerbakje voorgezet, eten het voer in een paar minuten op… en klaar. Ze hoeven geen prooi te zoeken, lokaliseren, besluipen en te vangen. Dat is heerlijk makkelijk, maar ook een beetje saai. Dat een huiskat niet meer hoeft te jagen voor zijn eten, wil niet zeggen dat hij daar geen behoefte aan heeft. Een kat die wel wil jagen maar het niet kan, kan gefrustreerd en verveeld raken. Op die manier kunnen er gedragsproblemen ontstaan.
Om jouw kat te laten werken voor zijn eten, kun je een voerpuzzel aan hem aanbieden.
Wat is het doel van de voerpuzzel?
De voerpuzzel wordt ook wel denkspeelgoed of voedselverrijking genoemd. Het is erop gericht jouw kat te laten werken voor zijn eten. In feite boots je een deel van het jachtgedrag na.
Katten zijn enorme controle-freaks. Wanneer een kat alleen maar zijn voer voorgezet krijgt, ontnemen we hem een stuk controle. Door hem uit te dagen bepaalde tactieken te gebruiken om hapjes te verzamelen (“Hoe kom ik bij dat brokje?”), krijgt de kat het gevoel dat hij zijn eigen eten bij elkaar heeft “gevangen”. We geven hem het idee controle over de situatie te hebben. Dit geeft hem meer zelfverzekerdheid. Ook is hij langere tijd bezig met zijn eten en dit voorkomt dat hij snel verveeld raakt.
Ondersteuning bij overgewicht
en maag-darmproblemen
De voerpuzzel kan niet alleen worden ingezet bij gedragsproblemen, maar het helpt ook bij lichamelijke klachten zoals overgewicht of maag-darmproblemen door schrokken.
Wanneer een kat eet en de maag vol raakt, stuurt de deze een signaal naar de hersenen: “Stop maar met eten! We zijn vol!”. Dit signaal doet er ongeveer 15 minuten over om de hersenen te bereiken. De kat die zijn eten uit een voerpuzzel of denkspel moet zien te krijgen, is langer bezig met een bepaalde hoeveelheid voer in te nemen. Er wordt dus minder voer gegeten in de tijd dat het “vol”-signaal nodig heeft om de hersenen te bereiken. Een voerpuzzel is dus een goede ondersteuning voor katten met overgewicht.
Ook bij katten die onverteerd voer direct weer uitbraken omdat zij te snel eten, kun je een voerpuzzel aanbieden. De slokdarm en de maag krijgen rustiger de tijd om het eten te verwerken, in plaats van dat het in korte tijd “gestort” wordt.
Niveaus in voerpuzzels
Er zijn een vele soorten denkspeelgoed/voerpuzzels ontwikkeld. De voerpuzzels zijn er in allerlei niveaus: van onervaren beginner tot zeer bedreven toppuzzelaar.
Het is belangrijk uit te maken waar jouw kat staat. Wordt hem meteen een heel moeilijke puzzel voorgezet, dan zal hij geen idee hebben wat er van hem verwacht wordt. Hij zal snel zijn aandacht verliezen en de moed opgeven. Is jouw kat een slimmerik en is de puzzel te makkelijk voor hem? Dan zal uw kat snel uitgekeken zijn op zijn denkspel.
Kijk ook goed wat jouw kat aankan: zie jij stress of stopt je kat met eten? Ga dan niet door met voeren uit de betreffende voerpuzzel. De kat moet er plezier in hebben!
Denk jij dat je kat een voerpuzzel leuk zou vinden? Maar heb je geen idee hoe je zijn niveau moet bepalen? Ik kan jou leren wat jouw kat nodig heeft: wie is jouw kat en op welk puzzelniveau zit hij
Heeft dit blog jou geholpen?
Vergeet niet om je onder aan deze pagina even in te schrijven voor de Kat&Mens Kattenmail. Dan krijg jij gratis waardevolle tips en adviezen in je mailbox!