Waarom vallen katten
elkaar aan na
een bezoek aan
de dierenarts?

Agressie na dierenartsbezoek

Agressie tussen twee katten, nadat één thuiskomt van een dierenartsbezoek: het kan de verhoudingen heel ernstig verstoren. Ook als de katten voor het dierenartsbezoek een sociale groep waren, kan een conflict ontstaan. En soms komt dat zonder hulp niet meer goed…

Waarom gebeurt dit? En hoe kun jij dit zoveel mogelijk voorkomen?

Geuren

Katten leven in een geurwereld. Zij hebben een uitmuntend reukvermogen. Zij herkennen hun omgeving door bekende geuren en voelen zich hierdoor veilig op hun territorium. Katten herkennen elkaar ook aan hun geur en weten: “Jij hoort in dit huis, jij bent oké”.

Een kat die naar de dierenarts gaat, voor een spreekuurbezoek of voor een opname in de kliniek, krijgt een andere geur. Hij wordt door vreemde mensen aangeraakt, voor een operatie wordt hij gewassen en gedesinfecteerd. Ook kan hij door ziekte of door het gebruik van bepaalde medicatie anders gaan ruiken. In feite verliest hij helemaal zijn eigen geur…

Veranderd gedrag en uiterlijk

De kat die bij de dierenarts is geweest kan er ook anders uitzien: soms wordt een lichaamsdeel geschoren of beweegt hij anders. Hij draagt een kapje of heeft een lichaamsdeel in het verband.

Soms is hij zelf angstig of agressief door wat hij allemaal meegemaakt heeft.

Verwarring

Wanneer de kat na kortere of langere tijd weer thuiskomt uit de dierenkliniek, kan de thuisblijvende kat totaal in de war raken: “Wat doet die vreemde kat met die rare luchtjes op mijn territorium?!” De thuisblijver herkent eenvoudigweg de thuiskomer niet meer, schrikt hevig en wil zijn huis verdedigen tegen deze indringer. Hij valt aan!

Dit kan bij de thuiskomer weer heftige angst of agressie veroorzaken, want voor hem komt deze aanval totaal onverwacht. Hij dacht dat hij thuiskwam op zijn veilige territorium, maar daar blijkt dat zijn huisgenoot hem weg wil jagen! Wat een verwarring en stress voor beide katten!

Wat te doen?

Deze situatie moet natuurlijk voorkomen worden. Zeker gezien het feit dat de thuiskomende kat veel heeft meegemaakt: hij heeft veel stress gehad van de reis en het bezoek aan de kliniek, is misschien ziek geweest en/of geopereerd en mogelijk nog herstellende. Het laatste wat hij kan gebruiken is ook nog een agressieve aanval van zijn huisgenoot.

Bovendien kan de verhouding tussen de twee katten voor altijd verstoord raken, ook als de katten hiervóór prima met elkaar op konden schieten.

Zorg daarom eerst voor rust:

  • Zet de kat die thuiskomt eerst apart op een plek waar hij zich prettig voelt. Hij moet zich herstellen van het dierenartsbezoek.
  • Wacht tot hij ontspannen is: de ene kat is binnen een mum van tijd weer hersteld, de ander doet daar mogelijk dagen over.
  • Om de thuiskomer zijn eigen geur en die van de omgeving weer aan te laten nemen, kun je hem inwrijven met een dekentje van hemzelf of een kledingstuk van jou. Dit moet soms meerdere malen.
  • Laat de katten pas bij elkaar, wanneer je er zeker van bent dat de thuiskomer weer herkend wordt door de thuisblijver. Doe dit voorzichtig: laat de katten niet direct op elkaar af rennen. Wanneer de thuiskomer een ander uiterlijk heeft, laat de thuisblijver dan eerst op afstand wennen aan deze aanblik.

Wat als het toch mis gaat?

Als het ondanks al jouw goede zorgen en inspanningen toch mis gaat, zet de katten dan apart. Katten kunnen lang in een bepaalde staat van opwinding blijven en die moet eerst over gaan. Het is dan aan te bevelen om ze minimaal 48 uur en soms langer apart te houden, tot de gemoederen weer helemaal bedaard zijn.

Laat het de katten NOOIT SAMEN UITVECHTEN! Het lost het probleem niet op. In tegendeel: elke keer dat de katten vechten, zal de agressie toenemen.

Werken deze adviezen niet voldoende? Of hebben de katten altijd al strijd met elkaar? Dan is er verdere therapie nodig! 

Neem contact met me op zodat we kunnen overleggen. Ik wil je graag helpen!

 

Heeft dit blog je geholpen?

Vergeet niet om je onder aan deze pagina even in te schrijven voor de Kat&Mens Kattenmail. Dan krijg jij gratis waardevolle tips en adviezen in je mailbox!

Leefomgeving

Hoe kunnen we onze kattenkameraden bieden wat zij nodig hebben?

Contact met een kat

Hoe kunnen we een kat met respect tegemoet treden?

Onzindelijkheid

Waarom doet een kat zijn behoefte in huis?

De voerpuzzel

Hiermee bootsen we in feite een deel van het jachtgedrag na. 

Straf & beloning

Wat doet straf
eigenlijk met een kat?

Nekvel pakken

Mag je een kat nu wel of niet bij het nekvel pakken?

Agressie

Wanneer ontstaat agressie en hoe kunt u het voorkomen.

Castratie

Wat houdt castratie in en wat is het verschil met sterilisatie?

Naar buiten

Uw kat voor het eerst naar buiten. Wanneer is het goede moment?

Vuurwerk

Hoe helpt u uw kat
oudejaarsavond door?

Warm weer

Waar u op kunt letten
als het heet weer is.

Onderzoek doofheid

Dit onderzoek beperkt zich tot katten
die doof geboren zijn.

Scroll naar boven