Contact met een kat:
hoe doe je dat?

Niet iedere kat wil contact
met mensen hebben.

De ene kat is een echte allemansvriend. De ander vlucht weg of wordt bang, als hij benaderd wordt. Soms zelfs is een kat zo angstig dat hij naar je uithaalt!

Dit kan komen doordat hij niet goed gesocialiseerd is, maar ook door vervelende ervaringen in zijn verleden. En sommige katten zijn nu eenmaal wat gereserveerder van karakter.

Hoe kunnen we een kat met respect tegemoet treden? En hoe weten we of de kat contact met ons wil?

Wie zoekt contact met wie?

Laat een kat vooral in zijn waarde. De kat mag zelf bepalen of hij contact me je wil. Een kat die geen contact wil, laat dit merken door te vluchten of zich op afstand te houden. Wanneer iemand zich toch aan hem opdringt, kan hij angstig worden en zelfs uithalen. Hoe zou jij het vinden om benaderd te worden door iemand voor wie je angstig bent of die je niet aardig vindt?

Een kat die zelf kiest om contact met jou te maken, zal op je af komen. 

Eerst kennis maken

Hoewel katten er heel knuffelbaar uitzien en mensen direct de neiging hebben een kat te aaien (ja, ik moet ook vaak die neiging bij mezelf onderdrukken!) en op te tillen, is lang niet elke kat daarvan gediend! Jij wilt toch ook niet door een wildvreemde meteen omhelsd worden?

Wanneer de kat jou benadert, laat hem dan eerst aan je hand snuffelen. Hij wil graag eerst kennis maken, voor je hem aait of knuffelt.

Als de kat jou kopjes tegen je hand geeft, kun je voorzichtig proberen om zijn kop en rug te aaien. Iedere kat ervaart aanraking weer anders. Er zijn er die het prima vinden om op elke (kwetsbare) plek aangeraakt te worden, maar anderen willen niet dat jij verder gaat dan de kop.

Wanneer je je hand naar hem uitsteekt, doe dat dan van onder en van voren. Zo ziet de kat je aankomen en hoeft hij niet te schrikken. Een hand die hem ineens van bovenaf benaderd, kan heel intimiderend voor hem zijn.

Gedraag je rustig. Harde geluiden en plotselinge bewegingen kunnen een kat afschrikken. Zeker als hij een wat onzeker karakter heeft. Praat zachtjes tegen hem en beweeg je kalm.

Aanstaren kan bedreigend overkomen

Katten zijn nu eenmaal prachtige dieren: zeer de moeite waard om uitgebreid bekeken te worden. Maar pas hier mee op!

De sociale vaardigheid van de mens vereist dat wij elkaar tijdens een gesprek aankijken. Dit is beleefd. Bij de meeste diersoorten heeft recht aankijken echter een heel andere boodschap…Wat wij “bewonderen” vinden, kan voor een kat bedreigend zijn. We staren de kat aan en zeggen in kattentaal daarmee eigenlijk: “Ik ga jou aanvallen!” Hoe angstwekkend is dat…?

Beter is het om een kat in het begin niet recht aan te kijken. Als je toch op afstand zijn blik wilt vangen, knipper dan langzaam een aantal keer met je ogen naar hem. Je vertelt hem daarmee: “Ik vorm geen bedreiging. Ik heb geen kwaad in de zin”.

Als je oplet, zult je zien dat de kat hetzelfde gebaar naar jou maakt. Hij knippert langzaam terug en zegt daarmee: “Ook ik heb geen kwaad in de zin”.

Buikje aaien?
Een kat die wat meer vertrouwen in jou heeft, zal zich wat meer ontspannen gaan gedragen. Hij zal bijvoorbeeld met zijn lichaam langs je strijken of gaan spinnen. Hij zal het prima vinden dat je hem wat uitgebreider aait.

Nog een teken dat een kat jou echt vertrouwt, is als hij tijdens het aaien en knuffelen zijn buik naar je toedraait. De buik is een kwetsbare plek van het lichaam. Een kat zal deze zone alleen aan jou tonen, wanneer hij zich helemaal ontspannen bij je voelt.

Maar…! Dat een kat je zijn buik toont, wil echter niet zeggen dat dit een signaal is dat hij daar aangeraakt wil worden. Pas hier dus mee op. Het beste is om de kat voorzichtig te “vragen” of hij daar wel geaaid wil worden.

En dan zijn er natuurlijk ook katten die het heerlijk vinden om een uitgebreide buikmassage te krijgen. Dat is voor iedere kat persoonlijk.

Leefomgeving

Hoe kunnen we onze kattenkameraden bieden wat zij nodig hebben?

Contact met een kat

Hoe kunnen we een kat met respect tegemoet treden?

Onzindelijkheid

Waarom doet een kat zijn behoefte in huis?

De voerpuzzel

Hiermee bootsen we in feite een deel van het jachtgedrag na. 

Straf & beloning

Wat doet straf
eigenlijk met een kat?

Nekvel pakken

Mag je een kat nu wel of niet bij het nekvel pakken?

Agressie

Wanneer ontstaat agressie na dierenartsbezoek en hoe kunt u het voorkomen?

Castratie

Wat houdt castratie in en wat is het verschil met sterilisatie?

Naar buiten

Uw kat voor het eerst naar buiten. Wanneer is het goede moment?

Vuurwerk

Hoe helpt u uw kat
oudejaarsavond door?

Warm weer

Waar u op kunt letten
als het heet weer is.

Onderzoek doofheid

Dit onderzoek beperkt zich tot katten
die doof geboren zijn.

Scroll naar boven