Angst bij katten
Angst bij katten
Als jouw kat bang is, vind je dat niet leuk om te zien. Toch is angst van oorsprong een heel nuttige emotie. Het zorgt ervoor dat we:
- Vluchten als er gevaar aankomt of
- Vechten als we bedreigd of in het nauw gedreven worden of
- Bevriezen om de aanvaller zo min mogelijk te triggeren en de kans op verwonding zo klein mogelijk te maken.
Angst kan dus levensreddend zijn!
Maar er zijn situaties waarbij angst zijn nut verliest. Bijvoorbeeld bij vuurwerk of onweer. Voor deze dingen kun je niet vluchten en je kunt er ook niet tegen vechten.
Mag je een angstige kat steunen?
Jazeker mag dat! Dat ligt wel iets genuanceerder dan: “alle katten die angstig zijn willen vast wel geknuffeld worden”, want dat is nou ook weer niet zo.
De opvatting dat je angstige katten (en andere levende wezens, want voor hen geldt hetzelfde!) niet zou mogen steunen en vooral geen aandacht moet geven, is gelukkig achterhaald. Het oude inzicht was: als je een angstige kat aandacht geeft, dan beloon je de angst. Maar dat is niet waar.
Je kunt de emotie angst niet belonen. Als jouw kat iets heel vervelends meemaakt, wordt hij angstig. De angst is er dan al en pas dan zul jij daar op reageren. Je kunt alleen het gedrag dat er uit voorkomt belonen.
Dus: als jouw kat jouw steun komt vragen als hij bang is, geef hem die steun dan ook. Wees zijn rots in de branding en laat hem weten: bij mij ben je veilig.
Kijk goed wat jouw kat nodig heeft
Veel katten willen echter met rust gelaten worden als ze heel bang zijn. Kijk dus goed naar wat jouw kat nodig heeft.
Laat hem vluchten en geef hem een veilige plek, waar hij tot rust kan komen. Ik had vroeger een katje, Tippi, die heel duidelijk bij mij wilde kruipen als het vuurwerk losbarstte. Dan kroop ze in mijn vest en wachten we samen tot het voorbij was. Mijn huidige katten Kasper en Nino willen bij vuurwerk juist graag schuilen onder het bed.
Ga nooit een angstige kat tegen zijn wil optillen, vasthouden of knuffelen! Dat zal de angst versterken en het kan zelfs agressie in de hand werken!
Jouw kat pikt heel snel signalen uit de omgeving op. Dat heeft niets met “paranormale gaven” te maken, maar alles met het feit dat hij zeer gevoelige zintuigen heeft. Hij kan dus ook heel goed jouw stemming bepalen en overpakken. Blijf dus zelf rustig, zodat jij die rust ook op jouw kat overbrengt.
Straf nooit een angstige kat!
Correctie/straf zal een kat niet helpen of de angst doorbreken. Je kunt je voorstellen dat hij alleen nog maar banger en gestrester wordt.
Laat hem tot rust komen en neem, zo mogelijk, datgene waarvoor jouw kat zo angstig is weg.
"Mijn kat is nou eenmaal gewoon een angsthaas"
Ik heb dit mensen vaak horen zeggen, maar ik geloof daar niet in. Er spelen een aantal factoren mee als jouw kat onzeker of angstig is. Bijvoorbeeld zijn karakter, of hij goed gesocialiseerd is, of hij in het verleden wel eens nare dingen heeft meegemaakt en de omgeving waar hij nu in zit.
Ik geloof ook niet in “angst om niks”. Wat voor jou de normaalste zaak van de wereld is, is voor jouw kat misschien heel beangstigend en stressvol.
Het wil ook niet zeggen dat een kat die vaak bang en gestrest is, geen hulp hoeft te hebben! Ik geloof en heb al vaak gezien dat er altijd verbetering te behalen valt. Hoe mooi zou het zijn als we een kat minder onzeker en angstig kunnen maken. Zodat hij niet altijd meer bezig is met die negatieve emotie en er meer ruimte komt voor plezierige dingen in zijn leven.
Heb jij een kat die regelmatig angstig is en vind jij dit naar voor hem? Gun jij hem ontspanning en meer plezier?
Kijk dan snel hoe ik jouw kat en jou kan helpen!
Wil jij niet langer wachten? Boek een afspraak in mijn online agenda, zodat we op zoek kunnen naar de oorzaak van zijn probleem en hem kunnen helpen!
©Fieke Halberstadt, Kat&Mens