Agressie bij katten

Agressie bij katten

Dat is heftig! Jouw kat valt jou, je familieleden, bezoek of zijn soortgenoten of andere in huis aan! Dat is altijd een heel serieus probleem!

Maar waarom doet een kat dit? En welke acties zijn er nodig?

Waarom is een kat agressief?

Ik hoor wel eens mensen zeggen: “Mijn kat heeft een kronkel in zijn kop!”. MAAR DAT IS NIET WAT ER AAN DE HAND IS! Er is altijd een reden waarom jouw kat aanvalt. Alleen is die reden voor jou vaak niet duidelijk zichtbaar.

Agressie bij katten kan heel veel oorzaken hebben. Hoofdredenen zijn:

  • Ziekte en/of pijn
  • Angst, zich in het nauw gedreven voelen
  • Opgebouwde frustratie en stress

Realiseer je dat geen enkele kat zomaar iemand aan wil vallen. Agressie is het allerlaatste wat een kat wil gebruiken. Jouw kat is geen “rotkat”, of welke term je daar ook aan wilt geven. Hij voelt zich zwaar ellendig en hij heeft hulp nodig.

Ik zeg altijd: “Katten zijn opvreters”. Daarmee bedoel ik dat ze niets laten zien: geen pijn, geen ongemak, geen ziekte, geen andere ellende. Tenzij het heel erg is. En dat kan zich bijvoorbeeld uiten in agressie.

Voor jou komt een agressieve aanval van je kat vaak “uit het niets” omdat jouw kat geen duidelijke signalen laat zien. Dat komt onder andere omdat een kat van oorsprong weinig lichaamstaal heeft. Maar zonder dat jij dat merkte, was er in het hoofdje van jouw kat al een tijdje spanning, angst of frustratie (of alle drie!) aan het opbouwen.

Op een dag wordt het hem teveel en valt hij aan.

Waarom moet je iets doen aan de agressie van jouw kat?

Als jouw kat jou een keer aangevallen heeft of jouw katten hebben een keer een flink gevecht gehad, hoef ik je er niet van te overtuigen dat je hier hulp voor moet zoeken. En wacht hier niet te lang mee!

Met agressie van je kat zijn twee vervelende dingen aan de hand:

  1. Hij zet agressie in omdat hij daar een bepaald doel mee wil behalen: hij is gefrustreerd en reageert dat op die manier af, hij voelt zicht bedreigd of in het nauw gedreven en deelt een “leave me alone”-klap uit, of welke reden er dan ook achter zit. Op het moment dat hij dat doet, voelt hij dat het werkt. Frustratie vloeit af, de bedreiging verdwijnt. Dus jouw kat leert: agressie werkt. In een volgende, soortgelijke situatie zal hij het dus weer inzetten.
  2. Voordat hij agressie toepast, heeft hij al een tijdje frustratie, spanning, stress, angst of woede op lopen bouwen. Zoals gezegd vloeit al deze spanning af op het moment dat hij die klap uitdeelt of een aanval uitvoert. Hij voelt zich even heel erg opgelucht en dit geeft hem een extreem fijn gevoel. Voor even dan. Op die manier kan agressie als het ware verslavend gaan werken.

Zo raakt agressie dus aangeleerd. Je wilt bij geen enkel probleem dat dit gebeurt, maar bij agressie is dat helemaal niet oké.

Wat niet wil zeggen dat er niets meer aan te doen is: IN TEGENDEEL!

Er zijn een aantal soorten agressie. Elke vorm heeft zijn eigen behandelmethode. Er moet dus goed uitgezocht worden welke soort er precies gaande is (en soms zijn er meer dingen naast elkaar aan de hand).

Voor jou lijkt het alsof het “uit het niets” gebeurt, maar er is altijd een reden dat jouw kat dit doet (alleen zien wij die reden vaak niet).

Straf nooit een agressieve kat!

Ik snap dat jij je helemaal wezenloos schrikt als jouw kat je ineens aanvalt. (Wat ik wel eens iemand heb horen zeggen is dat de kat “vliegles” kreeg toen hij zijn mens aanviel, wat ik uiteraard afschuwelijk vond om te horen!).

Straf of correctie is het allerlaatste wat je je kat moet geven! Het gaat het probleem niet oplossen!

Sterker: het zal angst en opwinding alleen maar verergeren, omdat de hersentjes van jouw kat er nóg een heftige prikkel bij krijgen.

Wat moet je doen als je kat agressief is?

Eerst hulp:

  • Blijf kalm (hoe lastig dat ook is, I know), ga niet roepen, rennen en schreeuwen.
  • Maak een rustige omgeving zodat jouw kat kan afkoelen en zijn hoofd weer tot rust kan komen. Zet hem even apart in een prikkelarme omgeving. Dit is niet als straf bedoeld, maar om hem bij te laten komen (en jou ook). De prikkel-emmer moet leeg, hij moet even een time out hebben.
  • Katten die elkaar aangevallen hebben, mogen elkaar niet zien tot je hulp hebt ingeroepen en je weet wat de oorzaak is waarom ze elkaar in de haren zijn gevlogen. Dirigeer ze met een kussen of deken ieder naar een aparte ruimte en laat ze afkoelen.

Wat daarna:

  • Neem contact op met je dierenarts en overleg of er sprake kan zijn van een medische oorzaak. Laat je kan checken en behandelen.
  • Als je zelf of andere mensen gewond zijn geraakt, neem dan contact op om te overleggen of je medische behandeling moet hebben.
  • En je neemt ook contact op met mij, want we moeten samen op zoek naar de onderliggende oorzaak om hier de juiste aanpak voor te maken.

Weet dat jouw kat die niet doet om jou te irriteren: hij heeft snel hulp nodig! Trek het je niet persoonlijk aan en weet dat er een oplossing is!

©Fieke Halberstadt, Kat&Mens

Leefomgeving

Hoe kunnen we onze kattenkameraden bieden wat zij nodig hebben?

Contact met een kat

Hoe kunnen we een kat met respect tegemoet treden?

Onzindelijkheid

Waarom doet een kat zijn behoefte in huis?

De voerpuzzel

Hiermee bootsen we in feite een deel van het jachtgedrag na. 

Straf & beloning

Wat doet straf
eigenlijk met een kat?

Nekvel pakken

Mag je een kat nu wel of niet bij het nekvel pakken?

Agressie na dierenarts

Waarom vallen katten elkaar aan na een bezoek aan de dierenarts?

Castratie

Wat houdt castratie in en wat is het verschil met sterilisatie?

Naar buiten

Uw kat voor het eerst naar buiten. Wanneer is het goede moment?

Vuurwerk

Hoe helpt u uw kat
oudejaarsavond door?

Warm weer

Waar u op kunt letten
als het heet weer is.

Onderzoek doofheid

Dit onderzoek beperkt zich tot katten
die doof geboren zijn.

Scroll naar boven