Wilt u advies over
het probleemgedrag
van uw kat?

Ik help u graag met een
telefonisch adviesgesprek

Stappenplan

Elke kat heeft een aantal basisbehoeften. Kat&Mens heeft hiervoor een reeks stappenplannen geschreven. Hierin worden stapsgewijs adviezen gegeven*. Ook wordt ingegaan op waarom een kat bepaalde zaken nodig heeft. U kunt één of meer stappenplannen bij mij bestellen.

Hoe wordt een gefrustreerde kat weer tevreden?

Wat is gedragsbegeleiding?

In de afgelopen decennia is veel onderzoek gedaan naar diergedrag. Deze wetenschappelijke kennis vormt de basis voor kattengedragsbegeleiding. Ook wel kattengedragstherapie genoemd.

Wat is probleemgevend gedrag?

Als u een kat heeft die probleemgevend gedrag zoals agressie of onzindelijkheid vertoont, kan dit de relatie met uw geliefde maatje ernstig verstoren. U als eigenaar ondervindt daar hinder van.

Maar ook als een eigenaar geen hinder ondervindt van het (abnormale) gedrag van zijn kat, moeten we ons realiseren dat het een teken is dat de kat beslist niet goed in zijn vel zit.

In feite vragen wij veel van onze katten. Ze moeten op allerlei vlakken concessies doen. Het is aan hun enorme aanpassingsvermogen en tolerantie te danken dat het vaak zo goed gaat! Maar soms vragen we té veel. Of onder de verkeerde omstandigheden. En dan gaat het mis…

Wat kan ik voor u doen?

Bij probleemgevend gedrag is het belangrijk een goede gedragsdiagnose te stellen. Aan de hand daarvan stel ik een gerichte therapie in.

Ik geef u inzicht in het probleemgevend gedrag van uw kat: waarom doet hij dit? Wat is de achterliggende oorzaak? Ik geef u hierbij uitleg over het ontstaan van het gedrag. Ik stel een behandelplan op waarmee u, onder mijn begeleiding, aan het werk gaat.

De therapiemethoden zijn gebaseerd op de laatste inzichten en wetenschappelijke onderzoeken naar kattengedrag.

Gedragstherapie kan worden ingezet bij:

Het gaat niet vanzelf over

Hoe langer probleemgedrag bestaat, hoe moeilijker het wordt dit gedrag bij te sturen. Er is altijd een oorzaak of aanleiding voor bepaald gedrag. Zonder hulp zal dit gedrag niet vanzelf verdwijnen. Vaak wordt het zelfs uitgebreid van het ene naar het andere probleemgedrag.

Een kat die bijvoorbeeld veel stress ondervindt, kan angstig worden. Een kat die angstig is kan agressie of onzindelijkheid gaan tonen. Bij een kat die zich kaal likt door stress of pijn, kan het gedrag zo ingesleten raken dat hij er een gewoonte van maakt.

Belangrijk is dus dat bij tijds hulp wordt ingeroepen als u denkt dat uw kat gedrag toont dat abnormaal is of problemen geeft.

Advies op maat

Gedragsproblemen kunnen allerlei oorzaken hebben. Iedere kat en iedere situatie zijn uniek.

Ik kijk naar wat uw kat nodig heeft, voor zijn of haar unieke karakter en in zijn of haar specifieke situatie.

Hoe maken we een angstige kat weer zelfverzekerd? Hoe wordt een gefrustreerde kat weer tevreden? Ik geef advies op maat.

De dierenarts

Niet zelden is een medisch probleem dé of één van de oorzaken van probleemgevend gedrag. Daarom vind ik het belangrijk nauw contact te houden met dierenartsen.

Als paraveterinair ben ik goed in staat te beoordelen of er mogelijk sprake is van een (bijkomend) medisch probleem. Ik kan snel doorverwijzen naar uw dierenartsenpraktijk. Desgewenst kan ik contact met hen opnemen om mijn bevindingen toe te lichten.

Preventief advies

Ik doe niet alleen gedragsconsulten als er een probleem is. Ik geef ook preventief advies in onder andere de volgende situatie’s:

Werkwijze

Hoe gaat een gedragstraject
in zijn werk?

Telefonisch spreekuur

Veel problemen
telefonisch worden opgelost.

Plaatsing camera

Wat doet de kat doet als de eigenaar niet aanwezig is

Scroll naar top