Drinken stimuleren

Vaak hoor ik eigenaren zeggen: “Ik snap er niks van. Mijn kat drinkt niet van het verse drinkwater in zijn bakje, maar wel uit de sloot of uit de vijver!”

De verwarring is begrijpelijk, maar er is een logische verklaring voor. Aan ons gezuiverde kraanwater zit een luchtje en smaakje dat sommige katten onaangenaam vinden. Het water uit de vijver of de sloot bevat vaak allerlei algjes en plantjes waar het water lekkerder van gaat ruiken en smaken.

Katten zijn geen “grote drinkers”. Toch is het heel belangrijk voor de kat om voldoende vocht in te nemen. Zeker wanneer er bijvoorbeeld een medisch probleem bestaat zoals een blaas- of nieraandoening.

Eén theelepel kan het verschil uitmaken tussen te weinig drinken of voldoende drinken…

Hoe kunnen we onze katten stimuleren voldoende te drinken?

Hier een aantal tips om het drinkwater zo aantrekkelijk mogelijk te maken:

  • Maak meerdere drinkplekken verspreid over het huis, zeker als er meerdere katten in één huis wonen. Een kat vindt het prettig om iets te kiezen te hebben. Dat geldt ook voor zijn drinkplaats.
  • Gebruik een drinkbak met een breed oppervlak. Bijvoorbeeld een wijde schaal of een soepbord. De meeste katten vinden het niet fijn als hun snorharen steeds tegen de rand van de bak tikken tijdens het drinken.
  • Leg een waterplantje in de drinkbak. Hierdoor krijgt het water een lekker smaakje.
  • Katten zijn “nieuwsgierige” drinkers: sommigen vinden het leuk om stromend water te drinken. Zij drinken bijvoorbeeld graag uit de kraan. Er zijn drinkfonteinen in de handel die het water steeds laten circuleren.
  • Vang regenwater op in de tuin. Dit kunt u de kat binnen aanbieden. Vaak wordt dit verkozen boven ons gezuiverde kraanwater.
  • Biedt voedsel en water gescheiden aan. Het blijkt dat katten 30% meer gaan drinken als het eten en drinken niet naast elkaar staan.

Iedere kat is een individu. De ene kat heeft behoefte aan de ene drinkplaats, de andere heeft voorkeur voor iets heel anders. Ga uit van wat uw kat fijn vindt.

©Fieke Halberstadt, 2018

Volg Kat&Mens op Facebook

Scroll naar boven