Contact met een kat: hoe doe je dat?

Niet iedere kat wenst contact met mensen te hebben. De een is een echte allemansvriend. De ander vlucht weg of toont angst of zelfs agressie, als hij benaderd wordt. Dit kan komen doordat hij niet goed gesocialiseerd is, maar ook door vervelende ervaringen in zijn verleden. En sommige katten zijn nu eenmaal wat gereserveerder van karakter.

Hoe kunnen we een kat met respect tegemoet treden? En hoe weten we of de kat contact met ons wil?

Wie zoekt contact met wie?

Laat een kat vooral in zijn waarde. De kat mag zelf bepalen of hij contact me u wil. Een kat die geen contact wil laat dit merken door te vluchten of zich op afstand te houden. Wanneer iemand zich toch aan hem opdringt, kan hij angstig worden en zelfs agressie tonen. Hoe zou u het vinden om benaderd te worden door iemand voor wie angstig bent of die u niet aardig vindt?

Een kat die zelf kiest om contact met u te maken, zal op u af komen.

Eerst kennis maken

Hoewel katten er heel knuffelbaar uitzien en mensen direct de neiging hebben een kat te aaien en op te tillen, is lang niet elke kat daarvan gediend! U wilt toch ook niet door een wildvreemde meteen omhelsd worden?

Wanneer de kat u benadert, laat hem dan eerst aan uw hand snuffelen. Hij wil graag eerst kennis maken, voor u hem aait of knuffelt.

Als de kat u kopjes tegen uw hand geeft, kunt u voorzichtig proberen om zijn kop en rug te aaien. Iedere kat ervaart aanraking weer anders. Er zijn er die het prima vinden om op elke (kwetsbare) plek aangeraakt te worden, maar anderen willen niet dat u verder gaat dan de kop.

Wanneer u uw hand naar hem uitsteekt, doe dat dan van onder en van voren. Zo ziet de kat u aankomen en hoeft hij niet te schrikken. Een hand die hem ineens van bovenaf benaderd, kan heel intimiderend voor hem zijn.

Gedraagt u rustig. Harde geluiden en plotselinge bewegingen kunnen een kat afschrikken. Zeker als hij een wat onzeker karakter heeft. Praat zachtjes tegen hem en beweeg u kalm.

Aanstaren kan bedreigend overkomen

Katten zijn nu eenmaal prachtige dieren: zeer de moeite waard om uitgebreid bekeken te worden. Maar pas hier mee op. De sociale vaardigheid van de mens vereist dat wij elkaar tijdens een gesprek aankijken. Dit is beleefd. Bij de meeste diersoorten heeft recht aankijken echter een heel andere boodschap…Wat wij “bewonderen” vinden, kan voor een kat bedreigend zijn. We staren de kat aan en zeggen in kattentaal daarmee eigenlijk: “Ik ga jou aanvallen!” Hoe angstwekkend is dat…?

Beter is het om een kat in het begin niet recht aan te kijken. Als u toch op afstand zijn blik wilt vangen, knipper dan langzaam een aantal keer met uw ogen naar hem. U vertelt hem daarmee: “Ik vorm geen bedreiging. Ik heb geen kwaad in de zin”.

Als u oplet, zult u zien dat de kat hetzelfde gebaar naar uw maakt. Hij knippert langzaam terug en zegt daarmee: “Ook ik heb geen kwaad in de zin”.

Buikje aaien?

Een kat die wat meer vertrouwen in u heeft, zal zich wat meer ontspannen gaan gedragen. Hij zal bijvoorbeeld met zijn lichaam langs u strijken of gaan spinnen. Hij zal het prima vinden dat u hem wat uitgebreider aait.

Nog een teken dat een kat u echt vertrouwt, is als hij tijdens het aaien en knuffelen zijn buik naar u toedraait. De buik is een kwetsbare plek van het lichaam. Een kat zal deze zone alleen aan u tonen, wanneer hij zich helemaal ontspannen bij u voelt.

Dat een kat u zijn buik toont, wil echter niet zeggen dat dit een signaal is dat hij daar aangeraakt wil worden. Pas hier dus mee op. Het beste is om de kat voorzichtig te “vragen” of hij daar wel geaaid wil worden.

En dan zijn er natuurlijk ook katten die het heerlijk vinden om een uitgebreide buikmassage te krijgen. Dat is voor iedere kat persoonlijk.

©Fieke Halberstadt, 2018

Volg Kat&Mens op Facebook

Scroll naar boven