Katten | Voor de eerste keer naar buiten

Een spannend moment: uw kat voor het eerst naar buiten laten op een (nieuw) stuk territorium. Wanneer is het goede moment? En hoe kunnen we zorgen dat de kat zijn huis weer terug weet te vinden?

Vaccineren, chippen en castreren.

Laat uw kat pas naar buiten als hij volledig gevaccineerd is tegen ziekten.

Om te voorkomen dat een poes vroegtijdig of ongewenst gedekt wordt, is het raadzaam haar eerst te laten castreren. Katers die ongecastreerd naar buiten gaan en bij wie de geslachtshormonen hun werk gaan doen, zullen zwerfgedrag gaan tonen. Ze kunnen soms dagen van huis zijn. Ook raken zij vaak betrokken bij gevechten met soortgenoten, waardoor zij serieus gewond kunnen raken. Verkeer negerend kunnen zij zomaar de weg oversteken om achter een leuke poezenvrouw aan te gaan. Met alle ellende van dien… Dit kunt u voor een heel groot deel voorkomen door uw kater te laten castreren en dan pas aan buiten te laten wennen.

Zorg ook dat uw kat gechipt is, zodat hij geïdentificeerd kan worden wanneer hij zoek raakt.

Het juiste moment

Een kat is een dier dat zich vooral hecht aan een bepaald stuk territorium. Uw huis hoort daar ook bij. Het is de veilige plek waar hij te eten krijgt, waar hij slaapt, contact met u heeft en waar mogelijk ook de jongen worden geboren.

Er is geen vaste periode dat u uw kat binnen zou moeten houden. Vaak wordt een periode van circa 6 weken genoemd, maar er bestaat hiervoor geen wetenschappelijke basis. Laat de kat niet eerder naar buiten, voor hij goed aan het huis gehecht is. Voor een zelfverzekerde kat geldt misschien dat hij snel aan het huis gewend is en het na een korte periode wel tijd vindt om zijn territorium eens uit te breiden. Voor een kat met een onzeker karakter kan dat veel langer duren. Kijk dus goed naar uw kat: wat is zijn behoefte daarin?

Geleidelijk wennen: een tuigje?

Mogelijk is uw kat gewend om een tuigje om te hebben en aan een lijntje te lopen. Dit kunt u gebruiken om hem naar geleidelijk het gebied te laten verkennen, zonder dat hij meteen de benen neemt en u het zicht op hem kwijt raakt. Uw kat kan stukje voor stukje onderzoeken, steeds een beetje verder.

Echter niet elke kat wil een tuigje om hebben. Zorg dus dat uw kat hier eerst goed aan gewend is. Laat uw kat nooit onbeheerd aan een tuigje! Hij kan verstrikt raken en zichzelf verwonden!

Honger

Een goed moment om de kat voor het eerst zijn buitenterritorium te laten verkennen is als hij hongerig is. Zorg er in de voorafgaande periode voor dat uw kat naar u toekomt als u hem roept. Beloon hem dan met wat lekkers of een gezellige knuffelpartij.

Haal een aantal uren voor u hem naar buiten laat het eten weg. Hij zal kort zijn nieuwe terrein gaan onderzoeken, maar wanneer u hem roept voor het eten, zal hij snel thuis komen. Zo weet hij ook dat al hij “netjes” thuis komt, hij daarvoor beloond wordt. Thuiskomen moet altijd leuk zijn!

Loopt u even mee?

Uw kat zal het misschien niet zo duidelijk laten zien, maar hij kan veel steun aan u hebben als hij voor het eerst de straat op gaat. Loop dus gerust met hem mee. Te midden van al die nieuwe indrukken, bent u een bekende persoon en dit geeft de kat mogelijk (zelf)vertrouwen en een veilig gevoel.

Een goed tijdstip op de dag

Het is af te raden om uw kat de eerste keren in de avond naar buiten te laten. De kat jaagt in de schemering. Als hij op dat tijdstip naar buiten gaat, bestaat de kans dat hij wordt zo in beslag wordt genomen door de jacht, dat hij mogelijk niet goed in de gaten heeft welke weg hij heeft afgelegd. Hij kan verdwaald raken.

Kies een rustig moment van de dag. Zorg bijvoorbeeld dat uw kat niet kan schrikken of dat hij niet gestrest is omdat u net het huis heeft gestofzuigd. Schrik en angst kunnen er voor zorgen dat hij de straat op vliegt en gaat rennen. Ook dan kan hij de weg kwijt raken.

Bent u bang dat uw kat er direct vandoor gaat omdat het zo’n ondernemend type is? U kunt eerst een spel met hem doen en hem moe maken.

Veiligheid voor alles

Wanneer u besluit om uw kat de geneugten van het buitenleven te gunnen, ga dan vooral na of het territorium waarin hij zich begeeft veilig genoeg is. Woont u bijvoorbeeld langs een heel drukke verkeersweg, dan kan het veel risico met zich meebrengen om uw kat naar buiten te laten. U kunt er dan mogelijk voor kiezen zijn ruimte te beperken en de tuin af te zetten. Zo loopt hij niet het risico aangereden te worden, maar kan hij toch genieten van wat er buiten te beleven is.

©Fieke Halberstadt, 2018

Volg Kat&Mens op Facebook

Scroll naar boven