Na de vakantie

Is mijn kat boos op mij?

U bent heerlijk even op vakantie geweest. Maar het is ook weer goed om thuis te komen, want daar wacht uw kat op u. U heeft hem gemist. Vol verwachting over het weerzien gaat u bij thuiskomst eerst naar hem op zoek om hem te begroeten. Hij ziet u en… keurt u vervolgens geen blik waardig! Dat eigenwijze dier neemt bij de eerste poging tot contact de benen! O jee, is hij boos op u omdat u hem heeft achtergelaten…?

Voor veel eigenaren is dit een herkenbare situatie. Waar komt dit gedrag vandaan?

Geurwereld

Katten hebben een subliem reukvermogen. Zij zijn er, anders dan mensen, veel meer van afhankelijk. Geuren spelen een enorm grote rol in hun leven. Bekende geuren, zoals die van de kat zelf of groepsgenoten of van u, maken dat de kat zich veilig voelt. Hij weet: dit is mijn terrein, alles ruikt bekend, alles is in orde.

Onbekende geuren worden door de kat uitgebreid geïnspecteerd en beoordeeld: is het oké?

Verwarrend

Laten we ons eens in de belevingswereld van de kat verplaatsen.

Uw kat heeft u een tijdje gemist. Zijn ritme is veranderd, want hij kreeg één of twee keer per dag van de buren eten op andere tijden dan hij gewend was. Zijn bak werd mogelijk iets minder vaak verschoond. Hij was het grootste deel van de dag alleen thuis. Best veel

verandering voor een dier dat daar niet zo goed mee om kan gaan.

Dan zwaait op een dag de deur open en alle gezinsleden zijn weer thuis! Ze brengen van alles mee: geluiden, leven in de brouwerij en…. heel veel onbekende geuren. U hebt ver buiten het territorium van uw kat allerlei onbekende luchtjes opgepikt, de spullen die u het huis in draagt ruiken anders en zelfs de auto op de oprit lijkt niet meer dezelfde. Uw kat ziet wel dat u het bent en hij herkent uw stem, maar die geur! Dat puzzeltje kan hij even niet in elkaar krijgen, het plaatje klopt niet.

Herstellen

Een kat die zich na een vakantie van zijn eigenaar afkeert is niet boos. Hij is totaal in verwarring! Die hele geuren-overload kan hij simpelweg niet aan.

De kans bestaat dat uw kat een aantal dagen nodig heeft om hier even van te herstellen. De gezinsleden raken vanzelf alle vakantieluchtjes weer kwijt en ook de spullen nemen langzaam weer de geur van het huis en het territorium aan. In de tussentijd trekt de kat zich even terug tot alles weer bij het oude is. Uw kat zal dan vanzelf weer contact met u zoeken.

Neem het hem niet kwalijk. Geef hem even de tijd om zijn geuratlas te laten herstellen.

Groepsstructuren

Zijn katten groepsdieren of niet?

Na de vakantie

Is mijn kat boos op mij?

Dominant

Zijn katten dominant?

Kattenpension

En wat zie ik aan de katten? Vooral rust…

Boeken over katten

Houdt u van lezen én van katten?

Scroll naar boven