Hoe krijg ik
mijn kat in het
vervoersmandje?

Er kunnen een aantal redenen zijn om je kat te moeten vervoeren

Bezoek aan de dierenarts, trimmer of pension, of verhuizing. Het is vaak een hele toer: je kat in het vervoersmandje krijgen, zonder zelf schrammen op te lopen. Je kat is zo angstig om in het mandje gestopt te worden, dat hij zich uit alle macht verzet. Alleen al deze nare ervaring kan voldoende zijn om een levenslange aversie tegen het mandje te houden. Om over het autoritje en het bezoek aan dierenarts of trimmer nog maar niet te spreken…

Toch kunnen we er met wat geduld en tijd voor zorgen dat het vervoersmandje een veel minder angstwekkend object wordt. Het mag overdreven klinken, maar het kan van levensbelang zijn om jouw kat soepel in de mand te krijgen. Denk hierbij aan een noodsituatie zoals brand, acute ziekte of een ongeluk. Dan moet hij snel vervoerd kunnen worden.

Waarom de vervoersmand zo bedreigend is

Veel eigenaren halen de vervoersmand pas van zolder op het moment dat de kat moet worden vervoerd. Snel moet de kat in de mand worden gedaan, terwijl hij net lekker lag te slapen of tevreden in de vensterbank zat.

De kat wordt angstig en gestrest wanneer hij plotseling in die donkere, benauwde ruimte wordt gezet. Soms weet hij te ontsnappen en moet hij worden achtervolgd om hem weer te pakken te krijgen. Hoe angstwekkend is dat…? Geen wonder dat jee kat de volgende keer de benen neemt als het mandje weer tevoorschijn komt.

Je snapt dat er niet veel voor nodig is om een kat een levenslange aversie tegen de vervoersmand te laten krijgen…

Kiezen van de juiste mand

Alles begint bij de keuze voor de juist vervoersmand. Er zijn allerlei soorten vervoersmandjes op de markt. Hoe comfortabeler en veiliger de mand, hoe minder stress voor jee kat.

Maar hoe kies je de juiste mand?

  • Houdt rekening met het formaat. Een heel grote kat vindt het niet fijn om in een veel te kleine ruimte te worden vastgezet.
  • Is de mand goed schoon te maken? Als een kat angstig is, verspreid hij angst-feromonen. Die kunnen achterblijven in de mand. Bij een volgende keer dat hij in de mand moet, zal hij de feromonen nog kunnen waarnemen. Dit werkt uiteraard stress verhogend. Ook kunnen angstige of gestreste katten hun ontlasting of urine laten lopen. Een goede schoonmaak is dus belangrijk.
  • Een mand met een ingang aan de bovenkant, heeft de voorkeur. Het is veel minder bedreigend voor de kat om ergens in getild te worden, dan met zijn hoofd in een donker gat te moeten (zoals bij manden die de ingang aan de voorkant hebben). Bovendien is het voor degene die de kat uit de mand moet halen veel makkelijker en veiliger. Je voorkomt hiermee getrek en geduw, waardoor het minder stressvol is.
  • Van veel manden kan de bovenkant worden afgehaald. Ook hiermee voorkom je dat de kat met geweld uit zijn mandje moet worden getrokken. Eventueel kan de kat tijdens een onderzoek bij de dierenarts, in het bakje en dus op zijn veilige plek blijven zitten. En dat is zo fijn voor hem… Het kan het verschil maken tussen een traumatische ervaring oplopen en een bezoek aan de dierenarts wel oké vinden.

Training: stap voor stap

Bij training willen we de vervelende associatie die de kat heeft met te vervoersmand, ombuigen tot iets minder stressvols. De ene kat heeft hier meer tijd voor nodig dan de andere. Van te voren is niet te voorspellen hoelang dit is.

  • Bij training is het heel belangrijk altijd onder de angstgrens te blijven! Wanneer je doorgaat tot je kat angst toont, krijgt hij opnieuw een vervelende associatie bij de mand. Wanneer je toch angst of stress ziet, ga dan een stap terug.
  • Houdt de trainingsmomenten kort. Een veel gemaakte fout is: “Nog één keertje, want het gaat zo goed!” Dat kan net een keer te veel zijn.
  • Pas nooit dwang of straf toe! Dit vergroot de angst en stress. Pak je kat ook nooit in het nekvel. Dit is pijnlijk en het draagt niet bij tot een positieve ervaring met de vervoersmand!
  • Sluit altijd positief af: de kat onthoudt dat en hij zal de volgende keer graag verder willen trainen. Beloon hem vaak als hij iets goed doet! Dan weet hij dat hij op de goede weg bezig is.

Volwassen katten

De meeste volwassen katten hebben al een angstassociatie bij de vervoersmand. Het kost bij hen wat meer tijd dan bij hun soortgenoten die geen ervaring met de vervoersmand hebben.

  • Je kunt de training heel eenvoudig beginnen met de vervoersmand gewoon permanent op een prettige plek in huis te zetten. Haal het deurtje er uit of zet het open. Leg een lekker kleedje in de mand… en doe verder even niets. De kat zal hierdoor leren dat de mand daar gewoon staat en dat er verder niets vervelends gebeurt. Hij zal er misschien zelfs voor kiezen er af en toe in te gaan slapen.
  • Als je actief met de kat gaat trainen, zorg dan voor een ontspannen sfeer. Ook jouw kat moet ontspannen zijn. Gestreste, angstige dieren staan niet open voor positieve ervaringen. De training zal dan niet werken.
  • Je biedt hem op wat grotere afstand van de mand aandacht of iets lekkers aan. Of je doet een leuk spel met hem. Als je ziet dat jouw kat geen angst toont, kun je de volgende keer hetzelfde doen, maar dan iets dichter in de buurt van de mand. Zo verklein je de afstand tot de mand, tot je kat vlak bij de mand is.
  • Leg wat lekkers in de mand zodat je kat er in kruipt en daar zijn snoep kan opeten. Zo leert hij dat in de mand zitten, niet bedreigend hoeft te zijn. Dit herhaal je een paar keer. Beloon je kat als hij zelf in zijn mandje gaat zitten.
  • Nu doe je af en toe heel kort het deurtje of de klep dicht. Elke keer iets langer, zonder dat je kat angst of stress toont.
  • Als je het deurtje voldoende lang dicht kunt doen, zonder dat je kat angstig wordt, til je het mandje een keer op. Ook dit herhaal je een paar keer. Uiteindelijk kun je de mand een stukje door de kamer dragen.

Kittens: maak een pretpark van de vervoersmand!

Kittens komen relatief onbevangen ter wereld. Zij hebben nog geen negatieve ervaring opgedaan met de vervoersmand. Daarom is het eenvoudiger om hen aan de vervoersmand te wennen.

  • Maak de vervoersmand leuk voor uw kitten!
  • Biedt het kitten lekkere dingen, aandacht en spel aan vlak bij of in de mand.
  • Wen hem op dezelfde wijze aan het dichte deurtje en loop met hem stukjes terwijl hij in de mand zit. U kunt zelfs van hier uit beginnen met wennen aan autoritjes

Heb je iets aan dit blog gehad? 

Vergeet niet om je hier onder in te schrijven voor Kat&Mens Kattenmail. Dan krijg je meer waardevolle, nuttige tips en adviezen in je mailbox.

Scroll naar boven