Wanneer is het gedrag van jouw kat “probleemgedrag”?

De meeste katteneigenaren nemen contact met mij op omdat zij aan hun kat zien, door welk (probleem)gedrag dan ook, dat hun lieve maatje gestressed, boos, bang, gefrustreerd of ongelukkig is. Soms is het zo dat een eigenaar niet goed weet te benoemen wat er dan mis is, maar hij/zij ziet wel dat de kat niet oké is. Mogelijk herken jij dit. Je voelt dat er iets niet pluis is, dat er subtiel iets is veranderd aan je kat. En je maakt je daar ernstige zorgen over. En ik zeg altijd: jij kent je kat het best en weet wanneer er iets mis is. Als jij het ziet, is het ook 9 van de 10 keer zo.

Welk gedrags is normaal en welk gedrag abnormaal? En wat is nu eigenlijk “probleemgedrag”? Je kunt dit grofweg verdelen in vier categoriën:

  1. Gedrag dat tot het normale gedragsrepertoire van de kat behoort en waar niemand “last” van heeft: eten, drinken, slapen, jagen en spelen en lekker nagels scherpen zijn helemaal oké.
  2. Gedragingen die normaal zijn voor de kat, maar waar de eigenaar niet blij mee is: krabben aan voorwerpen is absoluut noodzakelijk en perfect normaal voor jouw kat, maar als hij de bank en het behang kapot krabt, vindt jij dat uiteraard minder leuk. Dan moet er gekeken worden: wat mist jouw kat in zijn/haar mogelijkheden om de nagels te scherpen en geuren af te zetten? (Daar gaan we het straks nog even over hebben).
  3. Gedragingen die een symptoom zijn van ernstige problemen bij jouw kat, maar waarvan jij niet in de gaten hebt dat hij/zij zich ellendig voelt. Stress tussen katten in hetzelfde huishouden bijvoorbeeld, wordt door eigenaren heel vaak niet herkend of niet als groot probleem gezien. Velen denken dat dat nou eenmaal bij het “kat-zijn” hoort. Of dat de katten er na verloop van tijd zelf wel uit komen. MAAR DAT IS DUS NIET ZO! Voor de kat(ten) is het enorm stressvol als ze steeds ruzie met elkaar hebben. Het tast het welzijn ernstig aan als ze moeten samenleven met een kat waar zij stress van hebben. Laat staan als ze vaak harde conflicten met elkaar hebben.
  4. Gedragingen waarvan zowel jij als jouw kat last hebben. Dat kunnen allerlei soorten problemen zijn. Dit kan zich in verschillende vormen uiten. Het kan duiden op ernstige problemen waar hulp bij nodig is. Met “last” bedoel ik ook dat jij hebt last van het feit dat jouw kat totaal niet lekker in zijn vel zit. (Geloof me: ik word altijd radeloos als ik zie dat een van mijn kattenmaatjes niet oké is!). Dat vindt je super verdrietig voor hem.

Je moet niet alleen kijken naar gedragingen die er bij gekomen zijn, maar ook naar gedragingen die verdwenen zijn. Ook dat kan een teken zijn dat er iets grondig mis is. Zoekt jouw kat je misschien tegenwoordig minder op, wil hij niet meer geaaid worden, gaat hij minder naar buiten of zijn er andere dingen waarvan jij zegt: “Hé ja, vroeger deed hij dat wel en nu niet meer”?

Wat zie je dan aan jouw kat? Dat jouw kat zich ellendig voelt, kan zich op allerlei manier uiten: 

  • Hij/zij kan jou, de andere dieren of je bezoek aanvallen, waardoor hij onbenaderbaar wordt en waardoor jij op je tenen door het huis loopt,
  • …. in huis gaan plassen en/of poepen (onzindelijkheid) of gaan sproeien (markeren),
  • … kan angstig zijn of worden. Dan hoef je maar een onverwachte beweging of geluid te maken, of hij neemt de benen en je ziet hem niet meer,
  • … veel meer gaan miauwen,
  • … zich anders gaan gedragen of ongelukkig worden als er een ander dier of persoon is weggevallen in het gezin (en moet je er dan automatisch een nieuwe kat bij nemen? NEE! Dat is niet de oplossing van het probleem),
  • … zich meer terugtrekken of juist aan jou gaan klitten (en hoe gezellig dit ook lijkt, realiseer je dat dit te maken kan hebben met een probleem)
  • … veel meer of minder knuffelen,
  • … niet meer naar buiten durven,
  • … en alle andere dingen die nog subtieler zijn en waardoor jij een “niet-pluis” gevoel hebt.

De relatie tussen jou en je kat kan zelfs verslechteren omdat jij hem niet meer zo leuk vindt door wat hij doet. Je moet bekennen dat hij je soms flink ergert of dat je zelfs bang voor hem bent geworden. En dat wil je niet! Of je voelt je machteloos omdat je hem alles geeft en toch lijkt het niet goed met hem te gaan.

Als jij je veel zorgen over je kat maakt en wilt leren wat je moet doen als jouw kat ongelukkig, gestresst, boos en bang is, dan raad ik je aan om mijn super waardevolle ebook “Van Stress naar Spinnen” aan te vragen! Ik vertel je hier in uitgebreid wat oorzaken van problemen van jouw kat kunnen zijn en wat je moet doen om deze problemen aan te pakken. Klik hier: Vraag VAN STRESS NAAR SPINNEN aan.

Liefs, Fieke, Kat&Mens

Scroll naar boven