Ruzie tussen katten

Het komt heel vaak voor: katten in hetzelfde huishouden die niet met elkaar op kunnen schieten, stress van elkaar hebben of er zijn zelfs gevechten! Ik hoef je niet uit te leggen dat dat zeer schadelijk is voor het geluk en welzijn van jouw katten. En zelf wordt je er ook radeloos van!

Is agressie tussen katten: normaal of niet? Het is waar dat agressie tot het normale gedragsrepertoire van de kat behoort. Een kat die bijvoorbeeld een vreemde soortgenoot van zijn territorium af wil jagen, zal agressie inzetten. Maar wanneer twee katten van hetzelfde huishouden regelmatig stress van elkaar hebben of zelfs vechten, is dat abnormaal en zeer stressvol.

Vechten is het allerlaatste waar een kat voor kiest, want hij kan er levensgevaarlijk bij gewond raken. Vóór hij het besluit neemt om een gevecht met de andere kat aan te gaan, is er al heel veel stress, angst en dreiggedrag aan vooraf gegaan. De spanning die al een tijdje aan het opbouwen, wordt vaak door mensen gemist. Dit komt omdat katten niet zulke uitgesproken lichaamstaal en mimiek hebben.

En NEE, je mag het ze nooit zelf laten uitvechten! Ik hoor dat advies nog best vaak: “Laat het ze zelf uitvechten, dat komt vanzelf goed”. Maar mijn haren gaan daar natuurlijk van overeind staan. Want hoe heftig is het als twee katten, die hun leven doorbrengen in het zelfde huis, elkaar aanvallen! Denk jij serieus dat jouw katten elkaar ineens heel erg leuk gaan vinden of dat alle problemen zijn opgelost als ze een heftig gevecht hebben gehad? Door “zelf uit laten vechten” zal agressie en angst alleen maar toenemen en versterken, als wij als eigenaren daar niets aan doen.

Dus wat moet je doen? Katten kunnen lang in staat van (agressieve) opwinding blijven. De gemoederen moet eerst tot rust komen.

  • Haal de katten voorzichtig uit elkaar: gebruik een opgevouwen deken of kussen om ze allebei naar een andere ruimte te dirigeren. De katten mogen hierbij niet gestraft worden, want dit zal de opwinding alleen nog maar doen toenemen.
  • Houd ze daarna gescheiden tot ze allebei weer tot rust zijn gekomen (en jij ook).
  • Ga op zoek naar de oorzaak van de ruzie! Waarom is er spanning? Hoe gaan we die wegnemen? En hoe gaan we zorgen dat jouw katten stressvrij samen kunnen leven?
  • Daarna moet gekeken worden naar de oorzaak: waarom vechten de katten? Want alleen dan kun je eraan werken om de katten zo stressvrij mogelijk samen te laten leven.

Mogelijk heb je hierbij mijn hulp nodig. Wacht niet te lang met hulp vragen, want elke dag dat jouw katten in onvrede samenleven en elke keer dat ze een gevecht hebben, wordt hun leven samen stressvoller!

Wist jij trouwens dat ik over dit onderwerp regelmatig mijn webinar “Jouw kat in een groep” geef? Lees hier wat ik precies aan jouw leer in dit webinar.

Scroll naar boven